Herberg De Peerdekens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Peerdekens

Beschrijving

Herberg "De Peerdekens" uit 1906, gelegen op een oude hoevesite reeds afgebeeld in het landboek van Egem (1725). Als herberg vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1845); 19de-eeuwse topografische kaarten uitgegeven door het Institut Cartographique Militaire vermelden "Peerdeken Cabaret" bij de site. In 1892 wordt langs de nieuw aangelegde Turkeijensteenweg een smidse opgericht door landbouwer Felix Debrabandere-Maes uit Wingene. In 1906 wordt de oude hoevewoning afgebroken en vervangen door een ten noorden aan de smidse palende woning, de smidse zelf wordt vergroot. Hoog éénlaagsvolume onder pannen zadeldak. Donkerrode baksteenbouw, afgelijnd door overhoekse tandfries en opengewerkt door getoogde muuropeningen onder druiplijst. Houten dorpels, nieuw schrijnwerk. Nieuwe goot. Lagere aanbouw onder zadeldak met zelfde vormgeving.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Egem, 1893/5, 1907/1.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Egem, Oud Archief, nr. 1: "Landt Bouck der prochie van Eeghem", door J. en C. Verhaeghe, 1725, zerk 15.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XII, Brugge, 1931, kolom 510.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien