Wegkruis

Gemeente Pittem
Locatie Wingensesteenweg zonder nummer, Pittem (West-Vlaanderen)

• Inventarisatie Pittem (geografische inventarisatie: 01-03-2009 - 30-06-2010).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkruis

Typologiewegkruisen

Beschrijving

Wegkruis reeds weergegeven op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1874 (op basis van veldgegevens uit 1861). Mogelijk in oorsprong geplaatst ter nagedachtenis van Maria Van Poucke die in 1739 op dertienjarige leeftijd in de omgeving vermoord werd.

Vernieuwd kruisbeeld bestaande uit ruitvormige beplankte achterwand steunend op een ijzeren staander, met een ijzeren Christusbeeld aangebracht tegen een zwartbeschilderd kruis.

• ARICKX V., Geschiedenis van Egem. Deel I: een dorp voor de Franse Revolutie, Kortrijk, 1982, p. 510.

Bron: Devooght K. & Santy P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Devooght, Kristien & Santy, Pieter