erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

bouwkundig element
ID
21238
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21238

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, deel uitmakend van een ensemble van vier, per twee gekoppelde huizen (nummer 99 tot en met 105), volgens bouwaanvraag van 1913 opgetrokken in opdracht van bouwheer Max De Poorter naar ontwerp van architect Franz Langeraert – Van de Voorde. De uiteindelijke uitvoering wijkt af van het ingediende bouwplan. Het huis nummer 99 is identiek aan het huis nummer 103. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel beëindigd door gekorniste houten geprofileerde kroonlijst met tandlijst op klossen. Parement van witte baksteen "céramiques du littoral Nieuport" (merknaam op tegeltje in de gevel) met bolle voegen en plint, waterlijsten, puilijst en lekdorpels in blauwe hardsteen. Licht uitspringende, geaccentueerde rechtertravee met gebogen bakstenen erker op een console met guirlande in blauwe hardsteen, bekroond door een balkon met sierlijk ijzeren hekwerk. Rechthoekige muuropeningen waarin het origineel houten schrijnwerk grotendeels bewaard gebleven is. Overal guillotineramen met op de verdiepingen originele roedeverdelingen in de bovenlichten, paneelversiering onder de arduinen lekdorpels. Drielicht met centraal deurvenster aan het balkon op de bovenste bouwlaag. Vleugeldeur met metalen deurrooster en invulling met structuurglas met ernaast de oorspronkelijke brievenbus, de voetschraper en een aansluiting voor een buitenkraantje. Halfondergrondse kelderverdieping met ijzerwerk voor de keldergaten.

De plattegrond van de gelijkvloerse verdieping is volgens de bouwplannen opgebouwd volgens een traditioneel schema van een enkelhuis, waarbij het salon en de eetplaats geflankeerd worden door de vestibule en trappenhuis. Naast de koer bevinden zich een veranda, keuken, wasplaats en toilet.

 • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/A/42.
 • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NO-ZW, Brussel-Gent.
 • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Tentoonstellingslaan, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2013

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Lanclus, Kathleen; Rogiest, Tamara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

 • Is gerelateerd aan
  Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde

 • Is deel van
  Tentoonstellingslaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis naar ontwerp van Franz Langeraert – Van de Voorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21238 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.