erfgoedobject

Cottage-getinte villa met dienstgebouw

bouwkundig element
ID
212381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212381

Juridische gevolgen

Beschrijving

Cottage-getinte villa met erachter gelegen dienstgebouw (Mollekouter nummer 7) uit begin 20ste eeuw gelegen boven het straatniveau in een beboomde tuin langs een pad dat de Molenberg met de Mollekouter verbindt. De villa en het dienstgebouw werden op het kadaster ingetekend in 1912 op een daarvoor onbebouwd perceel, als eigendom van Valentine de Viron (volgens de eigenaars de dochter van baron de Viron).

Vrijstaande, onderkelderde baksteenbouw van één bouwlaag op natuurstenen plint onder overkragend pannen tentdak bekroond met een ijzeren piron. Geel geschilderde verspringende volumes met puntgevel in de zuidgevel en enkele dakvensters onder pannen zadeldak, verder gevarieerde rechthoekige en beluikte, getoogde muuropeningen; vernieuwd groen geschilderd schrijnwerk naar oorspronkelijk model. Karakteristiek is het voorkomen van een kwartronde en vijfhoekige erker, houten windborden en houten schoren. Achtergevel met veranda en vernieuwde uitbouw aan de noordgevel. Het interieur is niet bewaard gebleven na renovaties.

Eenvoudiger opgevat onderkelderd dienstgebouw op L-vormige plattegrond van anderhalve bouwlaag onder complexe pannen bedaking. Geel geschilderde baksteenbouw met gecementeerde plint en voornamelijk eenvoudige rechthoekige muuropeningen met groen geschilderd schrijnwerk. Aan de westgevel toegang tot de ondergrondse garage en nieuwe veranda aan de zuidgevel.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1912/11.

Bron: VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cottage-getinte villa met dienstgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.