• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

U-vormig ingeplante hoeve met voornamelijk 19de-eeuwse losse bestanddelen gelegen tegen de autosnelweg in een bocht van de straat, met het woonhuis ten westen, parallelle stallen ten oosten en ten noorden een langsschuur.

Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) is er al bebouwing aanwezig op deze plaats en wordt deze aangeduid als pachthoeve "Wollebroeck" ("Vollebroeck"). Vanaf het primitief kadaster (circa 1823) komt de hoeve voor in zijn huidige configuratie. In 1864 wordt op het kadaster een "reconstruction" opgetekend, waarbij op de mutatieschets de schuur en het woonhuis met elkaar verbonden werden. De hoeve was een pachthoeve van het kasteel Nieuwermolen (Bruggeveldstraat nummer 28): in de 19de en begin 20ste eeuw was Huysmans – d’Honsem en daarna Baron Augustus Karel Nicolas de T’Serclaesde Norderwyck de Nieuwlandt de Pottelsberghe eigenaar van de hoeve, beiden waren ook eigenaar van het kasteel Nieuwermolen. De hoeve is heden in gebruik als manege en is sterk verbouwd.

De hoeve bestaat uit drie grote bakstenen volumes met alle drie de nok loodrecht op de straat. De boerenwoning heeft zeven traveeën, waarvan de twee linkse traveeën later zijn toegevoegd (zie bouwnaad), en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak. De rechthoekige muuropeningen zijn overspannen met houten lateien met daarboven bakstenen ontlastingsbogen. De langsschuur heeft een half schilddak met uitgespaarde hoek in de zuidwestelijke hoek (waar de poortopening is). Verder aangepaste rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Het stalvolume heeft één bouwlaag onder een zadeldak met mechanische pannen en heeft sterk aangepaste muuropeningen en grote steunberen langs de oostzijde.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1864/7.

Auteurs: Verwinnen, Katrien