Gekoppelde arbeiderswoningen

Beschrijving

Vier gekoppelde arbeiderswoningen achteruit gelegen ten opzichte van de straat. In 1932 wordt op het kadaster de splitsing geregistreerd van de oorspronkelijke hoeve met losse bestanddelen (zie 19de-eeuwse cartografie) in vier aparte percelen zoals nu nog bestaand en het bestaande gebouw werd mogelijk sterk aangepast of heropgebouwd.

Bakstenen woningen in spiegelbeeldschema van telkens één travee en één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat) met vier dakvensters onder zadeldakje. Gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen en siermotieven. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels en ijzeren I-profielen lateien. Rechts en links van de woningen een bergplaats onder lessenaarsdak. Links voor de woningen haaks op de straat ingeplant een kleine witgeschilderde stalling van twee traveeën.

• Kadaster, Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling III (Sint-Ulriks-Kapelle), 1932/14.

Auteurs: Verwinnen, Katrien