erfgoedobject

Cottagegetinte gekoppelde dorpswoningen

bouwkundig element
ID
212391
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212391

Juridische gevolgen

Beschrijving

Cottagegetinte tweegezinswoning, bestaande uit twee enkelhuizen in spiegelbeeld, kadastraal geregistreerd in 1910. Voorafgegaan door voortuin, links een later aangebouwde garage.

Baksteenbouw van twee + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat, bekleed met mechanische pannen. Elke woning bestaat uit een inkomtravee geflankeerd door een sterk uitspringende bredere venstertravee met puntgevel inclusief deurvenster met houten balkon en dito leuning.

De gevel was oorspronkelijk rood beschilderd met een witgeschilderde voeg. Nummer 167 heeft een arduinen sokkel. Voorts gecementeerde muurbanden, hoeken en topgevel (grotendeels).

Getoogde muuropeningen met rollaag, behalve voor de dakverdieping, waar er rondboogvensters zijn voorzien. Alle openingen hebben een diamantkopsluitsteen. De lekdrempels zijn van arduin, en het schrijnwerk is vernieuwd voor nummer 167, bewaard in nummer 169. De dakrand wordt afgelijnd door een houten windbord.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1910/13.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cottagegetinte gekoppelde dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212391 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.