Draaitorenkraan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Draaitorenkraan

Beschrijving

Op het terrein tussen de afgebroken afdaken 9 en 10 staat een 50-tons draaitorenkraan van 1907; het is de eerste elektrische kraan die in Antwerpen in gebruik werd genomen.

Historiek

Het uitzicht van de Scheldekaaien begin 21ste eeuw is gecreëerd meer dan een eeuw vroeger in het kader van grootschalige infrastructuurwerken die als doel hadden de havenactiviteiten uit te breiden. Een zeer ingrijpende en grootschalige onderneming was de rechttrekking van de Schelde, uitgevoerd tussen 1877 en 1883.

Essentieel onderdeel bij deze werken was het bouwen van een kaaimuur langsheen de rechteroever van de Schelde, vanaf Kattendijksluis tot net voorbij de Ledeganckkaai. Een gekasseide strook van 80 m breed werd ingericht met kades, havenkranen, treinsporen en opslagplaatsen. De opslagplaatsen op deze strook van de Scheldekaaien kregen later de nummers 9 tot 29. Er werden over de hele strook twee reeksen sporen getrokken: de rails langs de straatkant van de afdaken waren bedoeld voor het goederenverkeer tussen de Scheldekaaien en het goederenstation Zuid, de sporen langs de kaaimuur waren bedoeld om de havenkranen op te rollen.

Beschrijving

De 50-tons draaitorenkraan die langs de d'Herbouvillekaai bewaard is, dateert van 1907. De Duisburgse machinefabriek Demag stond in voor de vitale onderdelen en de aandrijving. Het geklonken metaalvakwerk van de kraanconstructie is een realisatie van de Waalse firma "S.A. Ateliers de Construction et Chaudronneries d'Awans".

De kraan heeft drie gespreide poten die het tussenplatform dragen waarop de draaispil eindigt. De giek heeft een verstelbare reikwijdte van 4,50 m tot 15,70 m.

• NIJHOFF P. en anderen 1991: Langs pakhuizen, fabrieken en watertorens. Industrieel-archeologische routes in Nederland en België. Utrecht/Antwerpen, 169-177.
  • PANIS P. (redactie) 2010: Open monumentendag. De vier elementen: aarde, lucht, vuur en WATER, 12 september 2010, Antwerpen, 40.
  • PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout, 123.