erfgoedobject

Magazijn Loodswezen

bouwkundig element
ID
212393
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212393

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Magazijn Loodswezen
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn Loodswezen
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten zuiden van het loodswezen en tegenover het Margueriedok gelegen loods waar allerhande boeien worden gemonteerd, onderhouden en hersteld, opgetrokken in 1899 onder leiding van stadsarchitect Gustave Royers. De eigenlijke opslagplaats, het zogenaamde "boeienplein" ligt tussen het Margueriedok en de Schelde.

Rechthoekig, symmetrisch uitgewerkt gebouw in eclectische stijl met neorenaissance- en barokinslag van zeven op drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel Schelde, zink), geopend met enkele dakvlakvensters.

Bakstenen lijst- en zijpuntgevels op arduinen plint, verlevendigd met dito kordons, muurbanden, omlijstingen, dorpels, stijlen, hoek- en sluitstenen, hogerop met hoekstenen, lijsten, consoles en talrijke sierelementen van witte natuursteen. Vernieuwde houten kroonlijsten op houten en stenen consoles. Ritmerende, grote korfbogige spaarvelden per travee; de middelste travee is voorzien van vooruitgeschoven, korfbogige inkompartijen met puntgevel op geblokte pilasters en de hoeken van driekwartronde torentjes met fraai omlijst en betralied venster, pseudo-schietgaten, diamantkoppen en helm. Driedelige, sierlijk betraliede korfboogvensters op verspringende onderdorpels. Fraai omlijste, korfbogige toegangen in voor-, zij- en achtergevels met deels beglaasde en betraliede, vernieuwde houten vleugeldeuren met dito bovenlicht. Eveneens vernieuwde, houten ramen en tot garagepoort verbouwd venster in de eerste travee van de westgevel.

Interieur: deels heringedeelde, eenbeukige ruimte met (drie nog zichtbare) Polonceauspanten en houten dakbeschot; latere tussenmuren en -vloeren.

 • Stadsarchief Antwerpen, plannen 697#2764-2768.

Bron: Beschermingsdossier DA002435 (2007)
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het dossier met ontwerptekeningen van het magazijn van het loodswezen is bewaard in het stadsarchief.
 • Stadsarchief Antwerpen, Archief Autonoom Havenbedrijf Antwerpen, MA-HB # 315.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Loodswezen

 • Is deel van
  Tavernierkaai


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Magazijn Loodswezen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212393 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.