erfgoedobject

Houten opslagplaats

bouwkundig element
ID
212394
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212394

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Houten opslagplaats
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op het droogdokkeneiland, langs de Oosterweelsteenweg, zijn een reeks opslagplaatsen ingeplant. De bakstenen constructies zijn verregaand verbouwd en bijna volledig vernieuwd. De houten loods daarentegen is waarschijnlijk nog een authentiek relict van de eind 19de-eeuwse havenontwikkeling op het droogdokkeneiland.

Wat constructie betreft heeft de loods gelijkaardige kenmerken als het als monument beschermde houten afdak op het Eilandje. De houten gebinten delen de loods op in zeven traveeën en dragen een mank zadeldak bekleed met golfplaten; een balkenlaag deelt de loods op in twee bouwlagen. Zijwanden in baksteen, wellicht een latere opvulling van een oorspronkelijk open loods. Op het gelijkvloers werden compartimenten gemaakt door opvulling van de gebinten. De loods is rechtstreeks op de kasseien bestrating gezet, zonder bijkomende bevloering.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Houten afdak

  • Is gerelateerd aan
    Stadsdroogdokken 1 tot 6 en 8 tot 10

  • Is deel van
    Haven


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Houten opslagplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.