erfgoedobject

Burgerhuis uit het interbellum

bouwkundig element
ID: 212419   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212419

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning gebouwd in 1929 voor advocaat Paul De Schryver naar ontwerp van architecten Alfred Portielje & Jan De Braey. De woning is wellicht gebouwd op de plaats van een tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd huis. Enkelhuis van drie travee├źn en vier bouwlagen onder plat dak, met een lijstgevel in eenvoudige neostijl. De vergelijking van een foto uit 1914 waarop de vernielde huizen met nrs. 35 tot 41 zijn te zien, leert ons dat de oorspronkelijke woning een eenvoudig neoclassicistisch burgerhuis was.

Lijstgevel bekleed met een similinatuurstenen parement en afgeboord met houten kroonlijst. Lage begane grond uitgewerkt als sokkel, met imitatievoegen in het parement; deze bouwlaag wordt gebruikt voor bureel, ontvangstruimtes en keuken. De woonruimtes van de eigenaars bevinden zich op de tweede en derde bouwlaag, die geaccentueerd worden door een grote, over de verdieping doorlopende gebogen erker. Een balkon met fijne ijzeren leuning op de bovenverdieping. Rechthoekige vensteropeningen boven en beneden; in de erker rondbogige en getoogde vensteropeningen in omlijsting en op bel etage met ijzeren borstwering. Het verzorgde houten schrijnwerk, met gebogen belijning, is overal bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1929 # 32639.
  • Stadsarchief Antwerpen, Beeldarchief, FOTO # 15104.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis uit het interbellum [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212419 (Geraadpleegd op 20-02-2020)