Oorlogsgedenkteken in Koninklijk Atheneum

Beschrijving

In de inkomhal van het Koninklijk Atheneum hangt een gedenkplaat, die zich oorspronkelijk in het KTA aan de Ottogracht bevond en daar op 29 mei 1948 ingehuldigd werd. Kort voor 12 oktober 1957 werd ze naar hier verplaatst. Op de plaat herdenkt men leraars, leerlingen en oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum te Gent die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het betreft een witstenen gedenkplaat, vermoedelijk uit Euville marbrier, bovenaan korfboogvormig afgerond. De plaat is centraal versierd met een laagreliëf, de namen van de gesneuvelden staan links en rechts hiervan. Op het laagreliëf herkent men een Griekse strijdster. Voorgesteld is hier de godin Athena, godin van oorlog en vrede. Ze is frontaal afgebeeld en draagt een elegante peplos, omgord om haar middel en met open schouders. Op haar hoofd staat een Griekse helm van het Korinthische type, met helmkam. Dergelijke helm wordt gedateerd in de 7de en 6de eeuw voor Christus. Ze buigt het hoofd voorover en houdt de armen open, die wijzen naar de namen van de gesneuvelden. Onder haar linkervoet ligt een dolk.

Er is een zeer grote gelijkenis tussen dit reliëf en de zogenaamde 'treurende Athena', een reliëf uit de 5de eeuw voor Christus dat in het Akropolis Museum te Athene bewaard wordt en er een van de bekendste stukken is (Nr. 695), (Bieber 1928, 35, Tafel IV.1).

De godin bevindt zich in een afgeronde omlijsting. Ook de woorden 'ZY VIELEN' 'OPDAT WY LEVEN' en de namen van de gesneuvelden staan in een bovenaan afgerond kader. De beeldhouwer heeft de rondboogvorm hier dus veelvuldig als sierelement gebruikt. De signatuur op het werk is moeilijk leesbaar: R. D(oucq?).

• Suzanne Janssens, In het openluchtmuseum te Gent, de Arteveldestad, Gent 1980, p. 170.
  • Margarete Bieber, Griechische Kleidung, Berlin & Leipzig 1928, Tafel IV.1, Treurende Athena, Acropolis Museum nr. 695.
  • Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnr. 2147 (opnamedatum: mei 1980).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah