Oorlogsgedenkteken buurtbewoners

Beschrijving

In de Karel Antheunisstraat, tegen de zijgevel van het hoekhuis met de Lange Violettestraat, hangt deze gedenkplaat. Ze werd opgericht door buurtbewoners en de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van strijders en burgers uit deze wijk die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het betreft een blauwe hardstenen gedenkplaat met een smeedijzeren bloembakhouder eronder.

Op de bovenste helft van de gedenkplaat is een reliëf in de steen aangebracht. In het midden bovenaan bevindt zich een soldatenhelm, waarover lauriertakken met -bessen gedrapeerd zijn. Deze ranken lopen links en rechts van de helm naar beneden tot halverwege de blauwe hardstenen plaat. Sporen van groene verf en bladgoud wijzen erop dat het geheel er ooit kleurrijker uitzag. De tekst op de steen is uitgespaard in lange, verdiepte, rechthoeken. De achtergrond van deze uitgespaarde ruimten en de binnenruimte van de letters is met bladgoud ingevuld. Om leven in de tekst te brengen, zijn er sierelementen aanwezig, zoals onderstrepingen en plaatsvullende blokjes. Onderaan de gedenkplaat is er een versierde band aanwezig, ook hier zijn de laurierbladeren en -besjes in blauwe hardsteen uitgehakt en daarna belegd met bladgoud (verdwenen).

De signaturen op het werk luiden 'G.V.D. MEERSCHE', verwijzend naar beeldhouwer Gustaaf Van den Meersche en 'JEAN MAHU', de steenhouwer.

Onder het geheel werd een smeedijzeren bloembak gemonteerd. Hij bestaat uit twee horizontale banden, die verticaal bijeengehouden worden door getorste bandjes.

• Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnummers 318 en 2095 (opnamedatum: mei 1980).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah