erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken Geheim Leger

bouwkundig element
ID
212454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212454

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze bronzen gedenkplaat bevindt zich tegen de voorgevel van het Clubhuis voor Senioren-Palinghuizen. Ze werd ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep 'La Sarcelle' (Geheim Leger). De signatuur op het werk luidt: "g. vindevogel - sculp. zwijnaarde". Links ziet men in laagreliëf een zwaard dat naar boven wijst. Op het lemmet ligt een lauwerkrans van (links) eikenloof en (rechts) laurier. Hierin ziet men het kenteken van de mobiele groep 'La Sarcelle' van het Geheim Leger: een taling (eendensoort) bovenop het kenteken van het Geheim Leger: een brullende leeuwenkop in een driehoekig kader dat naar onderen wijst. Rechts hiervan leest men de tekst: 'GROUPE MOBILE/ LA SARCELLE/ ZONE III, GEHEIM LEGER, GENT/ IN VOLLE GEVECHT, HELDHAFTIG/ GESNEUVELD VOOR BELGIE/ TE GENT:/ DE SOLDAAT/ DE GRIEVE FERNAND/ +12-9-44/ DE SOLDAAT/ DE SPLENTER ROBERT/ +13-9-44'.

  • Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnr. 1556 (opnamedatum: augustus 1979).

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het oorlogsgedenkteken is na oktober 2014 verplaatst en staat nu rechts van het gebouw in de voortuin opgesteld.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken Geheim Leger [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.