erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken Geheim Leger

bouwkundig element
ID
212454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212454

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze bronzen gedenkplaat bevindt zich tegen de voorgevel van het Clubhuis voor Senioren-Palinghuizen. Ze werd ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep 'La Sarcelle' (Geheim Leger). De signatuur op het werk luidt: "g. vindevogel - sculp. zwijnaarde". Links ziet men in laagreliƫf een zwaard dat naar boven wijst. Op het lemmet ligt een lauwerkrans van (links) eikenloof en (rechts) laurier. Hierin ziet men het kenteken van de mobiele groep 'La Sarcelle' van het Geheim Leger : een taling (eendensoort) bovenop het kenteken van het Geheim Leger : een brullende leeuwenkop in een driehoekig kader dat naar onderen wijst. Rechts hiervan leest men de tekst : 'GROUPE MOBILE / LA SARCELLE / ZONE III, GEHEIM LEGER, GENT / IN VOLLE GEVECHT, HELDHAFTIG / GESNEUVELD VOOR BELGIE / TE GENT: / DE SOLDAAT / DE GRIEVE FERNAND / +12-9-44 / DE SOLDAAT / DE SPLENTER ROBERT / +13-9-44'.

  • Stadsarchief Gent, Fototheek Straatmeubilair, negatiefnr. 1556 (opnamedatum: aug. 1979).

Bron     : Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs :  Depestel, Sarah
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsgedenkteken Geheim Leger [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212454 (Geraadpleegd op 09-03-2021)