Oorlogsgedenkteken concentratiekampen

Beschrijving

Deze gedenkplaat draagt een figuratieve voorstelling in laagreliëf, en is aangebracht tegen de zijgevel van het huis op de hoek van de Breendonkstraat en de Herdenkingslaan. In de wijk 'Heldenhulde' (ook Malem geheten) verwijzen alle straatnamen naar evenementen of plaatsen die van belang waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het reliëf ziet men vier mannen in profiel, ten voeten uit. Ze wandelen op een rijtje, naar links toe. De mannen dragen armoedige en gescheurde kleren, zijn mager en kaalgeschoren. Ze zijn op blote voeten, maar de voorste man heeft een schoen aan de ene voet. De drie voorste mannen dragen een kommetje, waarschijnlijk om naar een voedselbedeling te gaan. De achterste man verbergt zijn gezicht achter zijn linkerhand. Het gaat hier waarschijnlijk om de voorstelling van gevangenen in een concentratiekamp.

De signatuur luidt "J. SIMIC '98".

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah