Cenotaaf Louis Ackerman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cenotaaf Louis Ackerman

Beschrijving

Dit gedenkteken bevindt zich op de middenberm van de Drongensesteenweg. Het heeft de vorm van een graf: het bestaat uit stoeptegels rond een perkje, waarin groene planten staan. Achter de plantjes bevindt zich een stèle uit blauwe hardsteen, bovenaan afgewerkt met een keperboog.

Op de voorzijde van de stèle werd bovenaan een rond, bronzen gedenkteken van het Geheim Leger aangebracht. Het is een variant op de traditionele versie, want boven de driehoek met brullende leeuwenkop zien we nog een vulmotiefje van eikenbladeren en eikels, terwijl de leeuw hier ook een kroon draagt. Dezelfde mal werd vermoedelijk onder meer nog gebruikt voor het kenteken tegen het museum op het Oord der Gefusilleerden aan de Offerlaan. Onder het kenteken bevindt zich een granieten steen met labradorietschilfers, waarop de tekst: "HIER VIEL/ EEN WEERSTANDER/ IN BEVOLEN DIENST/ 2-9-1944/ LOUIS/ ACKERMAN/ ONDERLUITENANT/ VAN HET/ GEHEIM LEGER". Het is het Geheim Leger, afdeling Compagnie van de Haven, die het gedenkteken liet oprichten op 3 september 1955.

Het betreft hier een cenotaaf, een 'nepgraf'. Ackerman ligt namelijk begraven op de Westerbegraafplaats van Gent.

• LEKENS L 2009: Gent in 99 gedenkplaten, Gloucestershire, 94.
  • S.N. 2003: Vraag en antwoord, Ghendtsche Tydinghen 4, 271.

Bron: Depestel Sarah 2009: Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, onuitgegeven masterthesis Artesis Hogeschool Antwerpen.
Auteurs: Depestel, Sarah