Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lochristi.

Opgericht kort na de Eerste Wereldoorlog in Dorp-Oost, op het voormalig kerkhof van de parochiekerk Sint-Nicolaas, Dekenijstraat. Het gedenkteken staat aan de noordkant van de Sint-Niklaaskerk. De beeldhouwer van dit gedenkteken is Aloïs De Beule.

Het herinneringsmonument bestaat uit een gekruisigde Christusfiguur en een wakende engel die aan een stervende soldaat een lauwerkrans reikt. De soldaat kijkt naar het bas-reliëf op de sokkel en ziet met zijn laatste blik hoe de vader zijn akker bewerkt en hoe de vrouw naar hem toe komt. Deze beeldenpartij staat in een groot perk waarin witte stenen liggen met de namen van de slachtoffers.

Tekst: 1914 LOOCHRISTI GEDENK UWE HELDEN 1918 1940-1945

• DE KNIBBER C., 'Oorlogsmonumenten', Aloïs De Beule, Dendermonde, 1936, p. 69-75.
  • DE WILDE E.I., Aloïs De Beule, beeldend vormgever realist doorheen stijlen (1861-1935), niet gepubliceerde licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1994.
  • DE WILDE E.I., Aloïs De Beule tussen neogotiek en realisme, in: Neogotiek in België, Tielt, 1994, p. 157-159, p. 220.
  • LANCLUS K. & VERBEECK M.: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, 1993, Brussel - Turnhout.
  • VANDEPUTTE O., red., Toeristische en culturele gids voor alle steden in Vlaanderen, Tielt, 2007, p. 781.

Bron: Beschermingsdossier DO002348
Auteurs: Van Branden, Gudrun