Oorlogsmonument van Lovendegem

Beschrijving

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Lovendegem.

Het gedenkteken is een werk van beeldhouwer G. Pickery. Het werd ingehuldigd in 1921. Tot 2006 stond het vlak voor de ingang van het gemeentehuis, maar werd toen naar de zijgevel verplaatst om plaats te maken voor het beeld 'De bloemenvrouwen', dat de gemeente had gewonnen met de Radio 2 wedstrijd 'Een thuis voor een beeld.'

Bovenop een hoge, geblokte arduinen sokkel staat een soldaat met achter hem een zittende leeuw. De fiere soldaat is in volle uitrusting en houdt in de linkerhand een geweer in rusthouding vast. Met de rechterhand houdt hij de manen vast en bedwingt aldus de dreigende leeuw. Beeldengroep in gegoten witsteen, onderaan gesigneerd: GUS. PICKERY

Aan elke zijde van de hoge rechthoekige sokkel is een plaat uitgewerkt waarop in rode letters een tekst is gegrift. Voor en achterzijde met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog. De zijkanten vermelden de namen van de slachtoffers van de tweede Wereldoorlog.

Op de voorzijde een vers uit het volkslied "De Vlaamse Leeuw":

WEE HEM/ DEN ONBEZONNEN/ DIE VALSCH/ EN VOL VERRAAD/ DEN VLAAMSCHEN/ LEEUW/ KOMT STREELEN/ EN TROUWELOOS/ HEM SLAAT

Tekst achterzijde: VOOR HET VADERLAND GESTORVEN/ SOLDATEN EN OPGEËISTEN VAN/ LOVENDEGEM 1914 – 1918/ 1914/ +/ (namen) (plaats)/ 1915/ +/ (namen) (plaats)/ 1916/ +/ (namen) (plaats)/ 1917/ +/ (namen) (plaats)/ 1918/ +/ (namen) (plaats)

Tekst linkerkant: OPGEËISTEN EN/ WEGGEVOERDEN/ 1940 – 1945/ (namen)

Tekst rechterkant: VOOR HET VADERLAND / GESTORVEN SOLDATEN/ VAN LOVENDEGEM/ 1940 -1945/ +/ (namen)/ +

• 'G. Pickery', in beschermingsdossier DWO002456, archief Ruimte en Erfgoed, West-Vlaanderen.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, 1994, Brussel.
  • MARX M. & ENGELEN C., 'Gustaaf Pickery', in: Beeldhouwkunst in België. Vanaf 1830, dl. 2, studia 90, uitgave Algemeen Rijksarchief, 2002, p. 1271.
  • PICKERY K., Hendrik en Gustaaf Pickery: Brugse beeldhouwers, Brugge, 1990.

Bron: Beschermingsdossier DO002348