Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Moerbeke

Beschrijving

Oorlogsmonument Eerste en Tweede Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Moerbeke-Waas. Het is een werk van de befaamde kunstenaar Geo Verbanck.

Plein met midden een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van Moerbeke uit Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bestaat uit een grote rechthoekige steen, bovenaan getrapt, waarop te lezen staat: DE GEMEENTE MOERBEKE ~AAN HARE HELDEN~ 1914-1918

Hiervoor staan op een afgeschuind rechtstaand tableau de namen van de gestorvenen te lezen: GESNEUVELDEN (opsomming namen)/ GEFUSILLEERDEN (opsomming namen)/ OPGEEISCHTEN (opsomming namen)/ SLACHTOFFER (opsomming namen)

Links hiervan staat het expressieve beeld van een jonge krachtige man, een opgeëiste op blote voeten, die een lange slingerkrans rond de namen van de slachtoffers legt. Figuratief symbool van het martelaarschap en de overwinning. Aan zijn voeten de naam van de kunstenaar: GEO VERBANCK 1920

Op de achterkant is in de steen een wapenschild van de gemeente gegrift met hierboven de woorden: VOOR VORST EN VADERLAND

Onder het schild hangt een bronzen plaat met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: 1940-1945/ GESNEUVELDEN (opsomming namen)/ OORLOGSSLACHTOFFERS (opsomming namen)/ WEERSTAND (opsomming namen)

• DEMEY A., "Geo Verbanck. Beeldhouwer.", Gent, 1995, uitgegeven in de reeks Kleine Kultuurgidsen Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.
  • DE KNIBBER G., 'Verbanck Geo', Bouwers: opstellen over plastische kunst, s. l., s.d., p. 101-110.
  • MARX M. & ENGELEN C., 'Geo Verbanck', Beeldhouwkunst in België vanaf 1830, deel 3, 2000, p. 1718-1719.
  • Notulen gemeenteraad en schepencollege Moerbeke.
  • PEETERS D. et al., 'Georges Verbanck', Kunstenaars van heden, Antwerpen, 1959, p. 23-29.
  • POULAIN N., 'Verbanck, Georges Leopold (Geo)', Nationaal biografisch woordenboek, deel 15, Brussel, 1996, p. 759-766.
  • HESTERS P., 3de beschieting op 9 oktober 1914 en het leven tijdens de Grote Oorlog in Moerbeke-Waas, 2007.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002348, Oorlogsmonumenten in Oost-Vlaanderen.
Auteurs: Van Branden, Gudrun