erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
212474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212474

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1884 dient de Société Anonyme du Sud d'Anvers een bouwaanvraag in voor tien burgerhuizen en tien winkelhuizen in de Brederodestraat, naar ontwerp van architect Henri Thielens. De vennootschap investeerde in deze woningen om de verkoop van de percelen te promoten ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die plaats zou vinden in de wijk. Daardoor kunnen ze gezien worden als modelwoningen voor het Zuid. Het gaat om woningen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder zadeldak. Voor de afwerking van de lijstgevels worden een aantal typeplannen voorzien, maar allemaal zijn ze te herkennen aan een elegant centraal dakvenster met rond fronton dat boven de houten kroonlijst uitkomt. Op die manier zijn anno 2010 nog negen van de twintig woningen te registreren in het straatbeeld.

In de bouwaanvraag bewaard in het stadsarchief zijn vier bladen bewaard, met in totaal vijf typegevels. Nrs. 156 en 158 gaan terug op de tekeningen op Blad N° 9: "Winkelhuizen voorgevelplan N° 4 en N° 3". Nr. 156 is dermate vervlakt dat de gevel nauwelijks nog herkenbaar is. De woningen tellen drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedaken met centraal dakvenster. De lijstgevels kregen een grijs bakstenen parement met witte natuursteen voor speklagen en omlijsting van de volledige bovengevel. Tussen de bouwlagen zijn friezen met siermetselwerk verwerkt. Op de begane grond werden winkelpuien voorzien, die allebei vervangen zijn. De muuropeningen van deze typewoningen zijn segmentbogig op de eerste en rechthoekig op de bovenverdieping, overal met wit bakstenen strek. De centrale vensteropeningen zijn breder dan de twee flankerende, wat een typisch gevelbeeld creëert dat afwijkt van de standaard neoclassicistische gevel met regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1084.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 68-71.
  • STYNEN H. & DUVOSQUEL J.-M. (ed.) 1993: Omtrent het Antwerpse "Zuid", Monumenten "be"leven, Brussel, 68-71.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.