Villa met cottage-invloeden

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse villa met cottage-invloeden, hoger gelegen dan de straat in een grote tuin op de grens met Anderlecht. De villa werd in 1910 geregistreerd op het kadaster als een "reconstruction total" van een ouder volume en was eigendom van André Vandersmissen – Winssinger. Ten noordwesten aan de straat later aangebouwde éénlaagse garage onder plat dak.

Min of meer rechthoekige bakstenen villa onder een pannen zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat). De villa is moeilijk zichtbaar vanop de straat (het was niet mogelijk de woning te bezoeken). Witgeschilderde gecementeerde gevels met schijnvoegen en een uitgewerkte fries. Gebruik van pseudovakwerkbouw in de puntgevels. Ten zuidwesten tegen de straatgevel staat een aangebouwde verjongende toren met een balkon op de bovenste geleding onder een octogonale leien spits. Tegen deze gevel is er ook een houten balkon aanwezig steunend op een uitgewerkte hardstenen constructie. Volgens foto's uit de jaren 1980 heeft de achtergevel een driezijdige erker uitlopend op een balkon en een overdekt terras uitlopend op een overdekt balkon gestut door een hardstenen zuil.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1910/48.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Dilbeek, Vlazendaalstraat.