erfgoedobject

Tweegezinswoningen

bouwkundig element
ID
212508
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212508

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee identieke tweegezinswoningen die in 1931 in het kadaster zijn geregistreerd. Volgens een huidige eigenares-bewoonster dateren ze van 1934 en werden ze opgetrokken voor de ingenieurs van de toenmalige brouwerij Van Haelen in Beersel. In het kadaster waren de opdrachtgevers van de woning niet meteen aan dit verhaal te linken (een haarkapper uit Anderlecht en iemand zonder beroep uit Linkebeek). Ondertussen is nummer 24 tot één woning verbouwd met nummer 26.

Vrijstaande baksteenbouw van twee bouwlagen onder afgeknot pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Deels gecementeerde gevelvlakken. Begane grond gemarkeerd door driehoekig uitgewerkte erker met overhoeks uitspringende baksteen. De erkers zijn bekroond met een deurvenster en een balkon. Gevarieerde muuropeningen: op het gelijkvloers rechthoekig, op de verdiepingen steekboogvormig.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie A, 1931/7.

Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweegezinswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.