erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
212510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212510

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige brouwerwoning van brouwerij Theunissen, de woning dateert al van voor de aanvang van het kadaster en is hiermee één van de oudste huizen van Linkebeek. Een schilderij van rond de eeuwwisseling, opgehangen in het aanpalende bedrijf Plumka, gevestigd in de voormalige brouwerijgebouwen, toont de wit beschilderde woning met ervoor een mooi aangelegde tuin.

Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat). Breedhuis met bepleisterde en beschilderde classicistische lijstgevel. Rechthoekige vensters met roedeverdeling, op de begane grond beluikt. omlopende houten kroonlijst met tandlijst. Van de achtergevel is de bepleistering verwijderd. De venters op het gelijkvloers zijn rechts beluikt, links voorzien van I-latei met rozetmotief wat erop wijst dat deze vensters aangepast of later ingebracht zijn.


Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Brouwerijcomplex

  • Is deel van
    Brouwerijstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.