Meergezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning

Beschrijving

Typische meergezinswoning die dateert uit het begin van de jaren 1930. In het gemeentearchief is een bouwaanvraag bewaard van 1933, ingediend door Destrycker Jules. Bij de kadastrale registratie in 1933 is er sprake van een "nieuwe opbouw" en komt dezelfde naam voor. Uit de gemeentelijke bouwaanvraag blijkt dat het gaat om een verhoging van een reeds bestaand pand met een vergroting door een aanbouw rechts. Of de bestaande woning haar oorspronkelijk uitzicht behield ofwel de gevel in 1933 helemaal in één stijl werd aangepast is niet helemaal duidelijk, aangezien er geen plannen bewaard zijn met het uitzicht van het voor 1933 bestaande deel.

Baksteenbouw van vier bouwlagen onder zadeldak. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel met dubbelhuisopstand en gemarkeerd door driezijdige erkers op de tweede bouwlaag, wit gecementeerde muurbanden en een strenge ritmiek van rechthoekige vensters. De kroonlijst volgt de ritmiek van de vensters en springt naar voor boven elk breder venster met vleugelraam.

• Gemeentearchief Linkebeek, Bouwaanvragen 1933.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1933/11.