Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Wegkapel van 1979, gebouwd ter vervanging van een Sint-Sebastiaanskapel van 1840. De oude kapel werd gebouwd omstreeks 1840 op de hoek van het toenmalige Dapperenplein en de Braambeziënlaan. Twintig jaar later werd zij hersteld door de inwoners van Halle en omstreken die naar Linkebeek op bedevaart kwamen om Sint-Sebastiaan te bedanken voor zijn bescherming tijdens de cholera-epidemie van 1848. Een bedevaart uit Halle kwam jaarlijks Sint-Sebastiaan vereren op de tweede maandag van oktober (herfstkermis Linkebeek). In de jaren 1930-1935 kende de kapel haar teloorgang. Ze werd afgebroken door de eigenaar van de grond op 7 maart 1972. Met behulp van foto’s werd ze in 1979 op de huidige plaats herbouwd en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De inhuldiging gebeurde op Lichtmis 1980.

Met schijnvoegen gecementeerde kapel op rechthoekige plattegrond met een opvallend ingesnoerd en verhoogd, overkragend tentdak op daklijstbalkjes. Lijstgevels afgeboord door een geprofileerde daklijst van beton. Rechthoekige deur, afgesloten door een ijzeren hek.

Interieur: Zwarte Madonna in houten tabernakel bekroond door calvarie.

• S.n. 2008, Ontdek Linkebeek… langs 6 wandelingen met uitleg, Linkebeek, 21.