Villa Lismonde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Lismonde

Beschrijving

Voorheen "Villa Les Roches", vandaag gekend als "Huis Lismonde", omdat de internationaal bekroonde kunstenaar Jules Lismonde hier werkte van 1956 tot aan zijn dood in 2001. De villa werd gerenoveerd en is nu ingericht als museum gewijd aan de kunstenaar. Een lange, draaiende en klimmende oprijlaan waarlangs gecementeerde imitatierotsen staan, leiden naar de boven het straatniveau gelegen woning die omgeven is door een zeer grote tuin. De cementrustica langs de oprijlaan is volgens A. Geysels het werk van Dolf Ledel, de beeldhouwer die woonde in de Grasmusdreef nummer 9 en naar verluidt verantwoordelijk was voor de veel voorkomende cementrustica in Linkebeek.

De villa werd in 1910 in het kadaster geregistreerd. In 1940 werd een uitbreiding ingetekend: in zuidelijke richting werd een volume van een bouwlaag met grote glaspartijen toegevoegd; aan de westkant werd een overdekt terras gebouwd.

Onderkelderde villa met verspringende volumes van drie bouwlagen onder gecombineerde bedaking. Wit geschilderde lijstgevel met in de hoeken driekwartzuilen als decoratief element. Rechthoekige vensters voorzien van houten roeden en beluikt op de bovenste verdieping. De gevel wordt afgelijnd door een kroonlijst op modillons. Inkom in het recentere volume van 1940, een natuurstenen trap leidt naar een rechthoekige vleugeldeur. Aan de achterkant, in de noordoostelijke gevel, groot venster op de eerste verdieping; hier was het atelier van de kunstenaar gelegen. In deze gevel zijn ook nog originele rolluikkasten bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1910/16, 1940/15.
  • BELLON M. 2008: Een bezoek aan Huize Lismonde, Sjoenke, Gemeenschapskrant Linkebeek, 272, 8-9.