Zagerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zagerij

Beschrijving

Complex gelegen op de hoek met de sterk dalende Zavelstraat. Een eerste volume werd kadastraal geregistreerd in 1901. Toen richtte de heer Derie – Destrycker, schrijnwerker van beroep, een zagerij met 'gazmoteur' op. Tussen 1901 en 1913 werd de zagerij verder uitgebreid tot het huidige volume. Het complex is dan nog steeds eigendom van Emilieus Derie-Destrycker, die ook café Mont Saint Gothard (nummer 10) oprichtte. Nu in gebruik als restaurant.

Hoofdvolume van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen); later toegevoegde rechtertravee onder plat dak. Bepleisterde en geel geschilderde lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen. Door het dalende straatniveau ligt inkom aan de Zavelstraat lager dan de inkom aan het Gemeenteplein. Links aanpalend wit geschilderd bedrijfsgedeelte onder leien zadeldak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1901/8, 1913/14.
  • S.N. 2002: Toernee générale, Oude Linkebeekse cafés herontdekt, Linkebeek.