erfgoedobject

Portierswoning

bouwkundig element
ID: 212533   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212533

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Portierswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Wijnbrondal
  Deze bescherming is geldig sinds 27-09-1979

Beschrijving

Voormalige portierswoning van het kasteel van Linkebeek, kadastraal geregistreerd in 1906 en gelegen naast een sierlijk uitgewerkt ijzeren hek dat de toegang in de westelijke hoek van het domein afsluit.

Eenvoudige baksteenbouw van drie travee├źn en twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak op modillons (nok evenwijdig met de straat). Voorgevel uitgewerkt als puntgevel van witte baksteen met decoratief gebruik van rode baksteen voor horizontale muurbanden en rollagen boven de rondbogige muuropeningen. Twee rechthoekige poorten met I-profielen. De overige gevels zijn wit geschilderd met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei met rozetbouten op de begane grond en steekboogvormige bovenvensters. Rechthoekige deur met luifeltje.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1906/40.

Bron     : DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Daveloose, Barbara
Datum  : 2010


Relaties

 • Is deel van
  Kasteelstraat

 • Is deel van
  Wijnbrondal

 • Is gerelateerd aan
  Kasteel van Linkebeek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Portierswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212533 (Geraadpleegd op 01-12-2020)