Villa Bon Repos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bon Repos

Beschrijving

Voorheen "Villa Bon Repos", later "Home Santé Travail", nu vestiging van de sociale instelling "vzw La Maison". Ruim hoekpand, kadastraal geregistreerd in 1931.

In 1930 worden in opdracht van een handelaar twee huizen gebouwd op deze plaats. Het jaar nadien, in 1931, wordt een vergroting ingetekend en krijgt het pand zijn huidige vorm. Het kadaster vermeldt de eigenaar Thuran Hautekeet Jozef Maria als handelaar. Op een oude postkaart (ongedateerd) met de afbeelding van "Villa Bon Repos" staat bijkomend vermeld "Direction Medicale: Dr. Hautekeet – Thiran". Op andere postkaarten (eveneens ongedateerd) staat "Home Santé Travail". Hoogst waarschijnlijk was het een verzorgingstehuis.

Ruim burgerhuis, bestaande uit twee aaneensluitende volumes van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder sterk overkragend afgewolfd schilddak (nu pannen, oorspronkelijk leien). Lijstgevel bestaande uit een combinatie van oranjerode baksteen en wit beraapte bepleistering en horizontaal geaccentueerd door een puilijst. Het geheel wordt gemarkeerd door een verhoogd en recht afgewerkt middenrisaliet, oorspronkelijk met klokvormige aflijning. De muuropeningen zijn afwisselend rechthoekig, steek- of rondboogvormig. In de rechtse zijgevel twee driezijdige erkers over twee bouwlagen, bekroond door een balkon.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie B, 1930/43, 1931/25.
  • Linkebeeks Archief Fo/5-808.