erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 212556   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212556

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

In de bocht van de weg gelegen burgerhuis met omringende, omhaagde tuin, kadastraal geregistreerd in 1913. Onderkelderd breedhuis van vier travee├źn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met overschilderde speklagen, onderbroken door de als kleine trapgevel uitgewerkte deurtravee; onderbouw bekleed met hardsteen sokkel. Steekboogvormige muuropeningen (beluikt op de begane grond) voorzien van een rollaag als ontlastingssysteem.

Zijgevel, door de knik in de straat even goed zichtbaar als de voorgevel, gemarkeerd door een vijfzijdig uitgewerkte erker en door pseudo-vakwerk refererend aan de toenmalige cottagestijl. Alle schrijnwerk is bewaard.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie C, 1913/33.

Bron     : DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Daveloose, Barbara
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212556 (Geraadpleegd op 14-08-2020)