Klooster en schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en schoolgebouw

Beschrijving

Voormalige meisjesschool met bijhorend klooster, vandaag in gebruik als Gemeenschapscentrum 'De Moelie'.

Historiek

Over de geschiedenis van dit oorspronkelijke klooster met meisjesschool is er weinig informatie. In de literatuur wordt vermeld dat het werd aangepast in 1861 en verbouwd in 1898 en 1905. In het kadaster begint de historiek van dit complex met een huis van de weduwe en kinderen Cosemans dat in 1849 wordt vergroot. In 1878 wordt het huis opnieuw vergroot, op dat ogenblik eigendom van "d’Anethan, Julius, Josephus, eigenaar Schaaerbeek" en na de vergroting omschreven als "huis (school)".

In de periode 1879–1884 woedde er in België een schoolstrijd. Als gevolg daarvan verlieten in Linkebeek alle kinderen de gemeenteschool en trokken naar de meisjesschool in de Sint Sebastiaanstraat die onder de hoede van baronnes d’Anethan stond. Uiteraard was deze school veel te klein om alle Linkebeekse kinderen te huisvesten en daarom stelde ze de oranjerie van het kasteel ter beschikking. In 1884 zouden er zelfs plannen ingediend zijn om van de oranjerie een heuse school van te maken, maar de schoolstrijd liep ten einde zodat de jongens terugkeerden naar de gemeenteschool op het Gemeenteplein en de meisjes naar hun lokalen in de Sint Sebastiaanstraat.

De schoollokalen worden kort nadien eigendom van het klooster "Maatschappij het Landbouwgenootschap Sint-Genesius-Rode van Keerbergen". In 1906 wordt het klooster uitgebreid met een tweede vleugel waardoor er een volume met L-vormige plattegrond ontstaat. De schoolfunctie wordt in het kadaster niet meer vermeld tot in 1930 wanneer er sprake is van klooster en school. De gebouwen zijn dan eigendom van de "VZW Zusters van Onze-Lieve-Vrouw der 7 Weeën Sint-Genesius-Rode", die in 1928 de kleuterschool in 't Holleken oprichtten.

De school sloot haar deuren in juni 1981. Het gebouw werd gekocht door de Vlaamse Gemeenschap en er werd een cultureel centrum in onder gebracht, zogenaamd 'de Moelie'. Linkebeek telde ooit verschillende bakkerijen waar men brood bakte om in Brussel aan de man te brengen. Vandaar wellicht dat de Linkebekenaren spottend Moelieduivers werden genoemd. Een moelie is een bakkerstrog. In 1989/90 werd het geheel met een zuidelijk volume uitgebreid in functie van de nieuwe bestemming.

Beschrijving

Groot complex waarvan de oudste twee vleugels gelegen zijn op de hoek van de Sint Sebastiaanstraat en het Pastorijpad; deze vleugels omsluiten een ommuurde speelplaats met toegangshek in de zuidoostelijke hoek. L-vormig geheel van twee bouwlagen, opgetrokken uit baksteen onder zadel- en schilddak. Het uitzicht sluit aan bij de stijl die in de eerste helft van de 20ste eeuw gebruikelijk was voor de "vrije" scholen. De noordelijke vleugel, waarop nog sporen van beschilderde knipvoegen aanwezig zijn, wordt gekenmerkt door een centraal deurrisaliet en grote steekboogvormige muuropeningen met verkleinende ordonnantie en doorgetrokken lekdrempels. Een kapel in de hoek verbindt de twee vleugels en kenmerkt zich door keperboogvormige muuropeningen en een decoratieve combinatie van een tandfries en een overhoekse muizentand in de borstwering en in het fries. Ook in de jonger ogende westelijke gevel werd dit decoratieve metselwerk toegepast.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1849/2, 1878/2, 1898/5, 1906/13.

Auteurs: Daveloose, Barbara