is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station
Deze vaststelling was geldig van tot
Stationsgebouw van 1981 naar ontwerp van architect Herwig Persoons. Onbemand station met strakke vormgeving waarin hoofdzakelijk technische installaties zijn ondergebracht.
In de jaren '70 en '80 van de 20ste eeuw werden verbazend veel van dergelijke stationsgebouwen opgetrokken. Met de nieuwste seininstallaties was visuele controle overbodig geworden. Nadat in de jaren veertig en vijftig de woonfunctie van een station was weggevallen, kreeg het nu een nieuwe bijkomende functie: een onderkomen voor technische installaties. Het is een periode waarin de trein het als vervoermiddel definitief moet afleggen tegen de auto. Een station is niet langer iets om trots op het zijn want de trein wordt het vervoersmiddel van tweederangsburgers. Dit vertaalt zich in de architectuur naar een sobere, onopvallende vormgeving. Het station van Linkebeek is opgetrokken uit baksteen en beton met verspringende, al dan niet opengewerkte volumes onder platte en hellende bedaking.
Bron: DAVELOOSE B. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Linkebeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Daveloose, Barbara
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)