Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Ruime villa met omringende tuin waarvan het oudste deel dateert uit het begin van de 20ste eeuw, gelegen aan de Vijversdreef maar met ingang via het Mezenhof. Van op de straat is de woning amper zichtbaar, het perceel is helemaal afgeschermd, deels door een muur en deels door een hoge haag en bomen.

Het oudste deel van deze villa, de zuidelijke vleugel, wordt in het kadaster geregistreerd in 1906. In 1941 wordt het volume sterk uitgebreid in noordelijke richting. In 1971 werd een overdekt terras in het oorspronkelijke zuidelijke volume aangebracht. In 2005 is er ten slotte nog een grote verbouwing geweest, dan wordt het noordelijke volume met gelijkaardig uitzicht gebouwd, parallel aan het oorspronkelijke zuidelijk volume. De verbouwingen hebben hun sporen nagelaten, maar aan de oostelijke en zuidelijke gevel is het originele uitzicht nog duidelijk afleesbaar.

Onderkelderde baksteenbouw op natuurstenen plint van oorspronkelijk een travee, nu uitgebreid naar drie traveeën en twee bouwlagen onder complexe pannen bedaking, gekenmerkt door decoratief gebruik van gecementeerde muurbanden. Gevarieerde muuropeningen, vooral licht getoogde vensters met imitatie-natuurstenen bekroning. Versierde fries onder de kroonlijst en met diamantkoppen gevulde steigergaten.

Tegenover de villa staat nog een kleiner bakstenen volume met een serre tegenaan gebouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1906/12, 1941/7, 1971-1972/15.

Auteurs: Daveloose, Barbara