Station Oud-Heverlee

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Oud-Heverlee

Beschrijving

Eenvoudig stationsgebouw uit het einde van de 19de eeuw gelegen ten noorden van de overweg op de kruising tussen de Bogaardenstraat en de Korbeekdamstraat langs de lijn 139 Leuven-Ottignies, aangelegd door de "Chemins de fer de Louvain à Charleroi" en geopend op 12 februari 1855. De drie stations gelegen op deze lijn op Vlaams grondgebied zijn nog bewaard (Heverlee, Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert).

Sinds 1866 is er sprake van een stopplaats in Oud-Heverlee langs deze spoorlijn. Het huidige station werd gebouwd als halteplaats volgens het "type 1893" (tweede type haltegebouwen) bestaande uit drie delen waarvan een centraal hoger gedeelte met twee bouwlagen. Het werd in 1896 geopend voor passagiers, bagage en goederen. Het gebouw liep schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog, nog zichtbaar door het gebruik van andere bakstenen voor de uitgevoerde herstellingen. Heden is er nog steeds een halteplaats, maar het stationsgebouw zelf is in gebruik als privéwoning. Als gevolg van de privatisering van het stationsgebouw geeft de westelijke voorzijde nu uit op een ruime tuin waar vroeger een stationsplein met parking was.

Het station is opgevat als een zeer eenvoudig gebouw zonder enige decoratie en beantwoordt aan een standaardconcept dat zeer functioneel werd opgevat met centraal een onderkomen voor de stationschef en aan beide zijden hiervan dienstruimtes (onder andere een magazijn, burelen, loketten en wachtkamers in de zuidelijke vleugel en magazijn(?) en wc in de noordelijke vleugel).

Baksteenbouw bestaande uit een onderkelderd centraal woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door een aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak ten zuiden en een korte L-vormige vleugel onder leien schilddak ten noorden. De binnenkoer van de L-vormige vleugel wordt langs de zijde van het perron door een muur met poortje afsloten. De muuropeningen zijn rechthoekig en hebben hardstenen dorpels en bakstenen ontlastingsbogen, in de zuidelijke puntgevel, boven de dubbele deur van het magazijn, is een oculus aangebracht (met recent ingebracht uurwerk). In de borstwering van het woonhuis en in de zijgevel geschilderd opschrift: "Oud-Heverlee". Het schrijnwerk van de deuren is bewaard en dit van de vensters is vernieuwd naar oud model. Er zijn nieuwe houten luiken. Interieur met deels bewaarde zwart-witte tegelvloeren.

• De BOT H. 2002: Stationsarchitectuur in België, Deel 1 1835-1914, Turnhout, 100-109.

Auteurs: Verwinnen, Katrien