erfgoedobject

Grafmonument Lode Severin

bouwkundig element
ID
212583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212583

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, park C rij 31.

Voor leraar en fotograaf Lode Severin (1886-1958), de broer van zijn schoonvader Juliaan Severin, ontwerpt Braem midden 1958 een grafmonument, dat nog hetzelfde jaar op de gemeentelijke begraafplaats van Kalmthout wordt opgericht. De opdracht gaat uit van de tweede echtgenote Martha Severin-Arretz, die in 1966 wordt bijgezet. In 1934 ontwierp Braem al het grafmonument van de eerste echtgenote, Alice Severin-Adriaenssens, op de stedelijke begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen.

Het concept van dit sobere grafmonument, dat volledig in arduin is uitgevoerd, berust op het driedimensionale, grafische contrast van een ingesneden en een in reliëf uitgevoerd kruisteken. De basis wordt gevormd door een vierkant kader van 180 cm zijde, dat bovenaan ruimte laat voor een bloemperk. Hierop rust een zwevende grafplaat, die in vier ongelijke rechthoeken is opgedeeld door een kruisvormige snede, waaruit een kleiner Grieks kruis oprijst.

  • Archives d'Architecture Moderne, Archief Renaat Braem, Dossiernummer 57.

Bron: Braeken J. (ed.) 2010: Renaat Braem 1910-2001. Architect, Relicta Monografieën 6. Archeologie, Monumenten en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, Brussel.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Grafmonument Lode Severin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.