Neoclassicistisch hoekcomplex

Beschrijving

Het neoclassicistische hoekpand van de Amerikalei met de Bresstraat werd gebouwd als ensemble van een hoekpand van drie en een halve bouwlaag met horecafunctie met twee flankerende, lagere, identieke burgerhuizen op Bresstraat nummer 4 (vervangen door nieuwbouw) en Amerikalei nummer 83 (vervlakt). Het is een ontwerp dat aannemer J. Spoelders in 1881 maakte voor eigen rekening. Daarmee past het in de opzet van het Zuid, waar de meeste hoekpercelen op deze manier werden uitgewerkt.

Het betreft een pand van drie en een halve bouwlaag en vier traveeën in elke straat en een schuine hoektravee. Strakke horizontale ritmering met houten kroonlijst, doorlopende onderdorpels en kordons; rechthoekige muuropeningen en geprofileerde omlijsting. Op de gelijkvloerse verdiepingen oorspronkelijk segmentbogige deurvensters, op de hoek rondbogig; nu gewijzigd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1369.