Het neoclassicistische hoekpand van de Amerikalei met de Bresstraat werd gebouwd als ensemble van een hoekpand van drie en een halve bouwlaag met horecafunctie met twee flankerende, lagere, identieke burgerhuizen op Bresstraat nummer 4 (vervangen door nieuwbouw) en Amerikalei nummer 83 (vervlakt). Het is een ontwerp dat aannemer J. Spoelders in 1881 maakte voor eigen rekening. Daarmee past het in de opzet van het Zuid, waar de meeste hoekpercelen op deze manier werden uitgewerkt.
Het betreft een pand van drie en een halve bouwlaag en vier traveeën in elke straat en een schuine hoektravee. Strakke horizontale ritmering met houten kroonlijst, doorlopende onderdorpels en kordons; rechthoekige muuropeningen en geprofileerde omlijsting. Op de gelijkvloerse verdiepingen oorspronkelijk segmentbogige deurvensters, op de hoek rondbogig; nu gewijzigd.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Neoclassicistisch hoekcomplex [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135094 (geraadpleegd op ).
Amerikalei 1, 75, 87, 97, 205, 231-233, Bresstraat 2. Neoclassicistische enkelhuizen van vier bouwlagen van circa 1900; lijstgevels met verkleinende ordonnantie; hoekpand Bresstraat nr. 2 en de nrs. 81, 87, 97 met winkel- of cafépui.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch hoekcomplex [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135393 (geraadpleegd op ).