erfgoedobject

Villa Sucy

bouwkundig element
ID: 212632   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212632

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Sucy
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Bakstenen villa uit het begin van de 20ste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1909. Onderkelderd gebouw met verhoogde begane grond, twee bouwlagen onder complexe kunstleien bedaking. Kleine voortuin.

Gevarieerde volumewerking door sterk vooruitspringende venstertravee, inkomportiek, en tegen de rechterzijgevel uitbouw met secundaire ingang. Blauwe hardstenen sokkel en erboven een deels bewaarde gecementeerde pseudobreukstenen plint. De voorgevel wordt gekarakteriseerd door contrasterend materiaalgebruik met grijze baksteen voor muurbanden en bepaalde decoratieve elementen, en blauwe hardsteen onder andere voor de aflijning van de plint. Typerend is de als puntgevel uitgewerkte venstertravee met verdiepte muurvlakken en begrenzende lisenen op consoles. Op het gelijkvloers vijfzijdige erker met erop balkon met houten borstwering. In de borstwering van de erker natuurstenen panelen met art-nouveaugetinte aflijning. Later ingebrachte garage onder de erker. Inkomportiek onder kunstleien dak ondersteund door I-balken op consoles en Toscaanse zuil op basement met opschrift "Villa Sucy".

Rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk. Strekse ontlastingsbogen, soms uitgewerkte als pseudowaterlijst op consoles. I-balken boven de vensters van de erker. Korfboogvormige deuropeningen met uitgewerkte houten deur met siersmeedijzerwerk. Vernieuwde kroonlijst deels op houten consoles.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie B, 1909/16.

Bron     : -
Auteurs :  Thomas, Hans
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Sucy [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212632 (Geraadpleegd op 07-08-2020)