Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

In plantsoen geplaatst oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, later uitgebreid naar beide wereldoorlogen. Stèlevormig monument in blauwe hardsteen, neoclassicistisch uitzicht met aan weerszijden een pilaster met ionisch kapiteel, een klassiek hoofdgestel ondersteunend, dat wordt doorbroken door een rondboog. Geheel bekroond met twee leeuwen die het gemeenteschild vasthouden en centraal op de rondboog gekroond Belgisch militair ereteken (Leopoldsorde). Centraal paneel in natuursteen met Christus aan het kruis, aan weerszijden de namen van de gesneuvelden, hieronder "De Inwoners van Wesembeek Ophem aan hunne Helden".

Auteurs :  Thomas, Hans