Architectenwoning Paul Ramon

Beschrijving

Modernistische villa uit de jaren 1950-1960, gelegen op de hoek van de Pachthofdreef en de Beekstraat. In fases gebouwd op L-vormige plattegrond.

De eerste bebouwing vindt plaats in 1952, wanneer de kadastrale legger een "nieuwe opbouw" vermeldt op de plaats waar zich blijkbaar een moeras bevond. De bouwheer was "Ramon-Ackermans, Paul-Octave-Jean, architect Wezembeek-Oppem Pachthofdreef". Het gaat om het meest zuidwestelijke gedeelte van de huidige villa. In 1964 en 1965 wordt de villa verlengd in noordoostelijke richting en verkrijgt ze haar huidig uitzicht.

Beton- en baksteenbouw van twee bouwlagen onder platte en hellende daken. L-vormige plattegrond met garages onder leefruimtes ten noordoosten (1964-1965), en de eerste villa met aansluitend atelier ten zuidwesten (1952). Verspringende volumes en de verwerking van houten beplanking op de eerste verdieping. Het geheel wordt gekarakteriseerd door een aan de straatzijde vrij gesloten bakstenen onderbouw en met hout beklede bovenbouw, en aan de tuinzijde sterk opengewerkte gevels (verdiepinghoge vensters, breed uitgewerkt balkon) met de leefruimtes. De achtergevel wordt bovendien verlevendigd door het gebruik van breuksteen.

Rechthoekige vensters en deuren met deels bewaard schrijnwerk. Op de eerste verdieping opvallende houten vensteromlijstingen die voor een optimale lichtinval zorgen (zoveel mogelijk lichtinval in de noordwestgevel, buiten houden van zomerse middagzon in de zuidoostgevel).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie B, 1952/22, 1958/21, 1964/25, 1965/22.

Auteurs: Thomas, Hans