Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Kapel gewijd aan de heilige Rochus en gedateerd 1850, gelegen op de hoek van het Sint-Rochusoord en de Frans Landrainstraat. Opgericht door de familie Smets na de cholera-epidemie.

Bepleisterde en witgeschilderde pijlerkapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met golfplaten, nok dwars op de straat. Frontongevel gekarakteriseerd door een blauw hardstenen fronton met gevelplaat "H. Rochus 1850". Flankerende pilasters met kapiteel, getraliede rondboogopening. Bepleisterd interieur overdekt met tongewelf. Recent beeldje van de heilige Rochus.

• CALUWAERTS Roger. 1988: Van straten en pleinen (vervolg), Het Anker 7.4, 12.

Auteurs: Thomas, Hans