erfgoedobject

Twee burgerhuizen met magazijn

bouwkundig element
ID
212716
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212716

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee burgerhuizen met achterliggend magazijn, gebouwd door en voor eigen rekening van aannemer Herman Huet, volgens een bouwaanvraag van 1898. De muuropeningen op de begane grond zijn iets anders uitgevoerd dan in de bouwaanvraag, waar ze allemaal rechthoekig zijn. Aannemer Huet was gevestigd in de Broederminstraat op nr. 18 en had op nr. 20 zijn schrijnwerkersatelier.

Nr. 12 is een neoclassicistisch enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met op de begane grond een getoogde poort met doorgang naar het magazijn. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met standaard neoclassicistische afwerking: imitatievoegen, doorlopende onderdorpels, kroonlijst op (verdwenen) modillons. Bewaard schrijnwerk, onder meer fraaie vleugeldeur.

Nr. 14 is een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De in baksteen uitgevoerde lijstgevel heeft door het gebruik van speklagen een neotraditioneel karakter, wat door de witschildering moeilijk afleesbaar is geworden. Korfbogige muuropeningen op het gelijkvloers, verder rechthoekige, met volledig bewaard schrijnwerk. Stucversiering in verdiepte muurvelden, balkon en entablement in centrale travee, kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1194.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee burgerhuizen met magazijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212716 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.