Art-decoburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decoburgerhuis

Beschrijving

Art deco burgerwoning gebouwd circa 1923 naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, tevens eigendom van De Roeck. Nieuwbouw uit het interbellum is vrij zeldzaam in het Zuid, omdat de meeste kavels volledig bebouwd waren in het eerste decennium van de 20ste eeuw. Deze woning werd gebouwd op een grond die vrijkwam bij de afbraak van een haaks op de straat gelegen smal gebouw van de voormalige "Continentale Maatschappij voor het branden van koffie" op nr. 52, later gekend als "De Rode Pelikaan".

Donkere baksteenbouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, lage hardstenen plint die door een cementering tot halverwege de eerste bouwlaag wordt verlengd. Sobere lijstgevel met verzorgd metselwerk, afgewerkt met gebogen kroonlijst. De twee onderste bouwlagen zijn gevat in een omlijsting met gecementeerde bovenlijst en verdeeld met pilasters. Rechthoekige muuropeningen, op het gelijkvloers met cementering versierd. Origineel schrijnwerk behouden in voordeur en bovenvensters. Indeling van het interieur volgens de standaard 19de-eeuwse normen, met gang achter voordeur en achter elkaar gelegen woonruimtes.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1923 # 15330.