erfgoedobject

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID: 212721   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212721

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai en goed geconserveerd ensemble van vier in spiegelbeeld opgebouwde neoclassicistische burgerhuizen. De gevelrij is gebouwd volgens een typeplan van investeerder en aannemer J. De Pooter, die tientallen gelijkaardige huizen bouwde op het Zuid. Hij diende voor de Amerikalei in de jaren 1880 en 1890 talrijke bouwaanvragen in. Daarvan zijn nog een aantal huizen bewaard: nummers 3, 7 en 21, nummers 103-113 en de rij op nummers 139-145 vertonen daarbij opvallende gelijkenissen, waardoor de laatste huizenrij aan De Pooter kan gelinkt worden. Vooreerst zijn er de doorlopende balkons met zware balustrades met versierde postamenten en metalen scheidingshekken; ook de segmentbogige vensters en de geblokte begane grond komen overal terug. De woningen op de hoek met de Jozef Liesstraat (nummer 137) zijn eveneens gebouwd door J. De Pooter, in een gelijkaardige stijl.

De woningen op nummers 139-145 zijn eind-19de-eeuwse burgerhuizen van drie bouwlagen en drie travee├źn (nummer 145 twee travee├źn) onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op hoog souterrain met hardstenen parement. Begane grond met zwaar, geblokte parement, waarboven het doorlopende balkon op gekoppelde voluutconsoles. Rechthoekige benedenvensters, segmentbogige bovenvensters in geriemde omlijsting met sleutel; bovenvensters met balusterborstweringen. Schrijnwerk is deels bewaard: T-ramen en fraaie vleugeldeuren, op nummer 143 in interbellum vervangen door een metalen geajoureerde deur.


Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212721 (Geraadpleegd op 26-02-2020)