Teksten van Neoclassicistische eenheidsbebouwing

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212721

Neoclassicistische eenheidsbebouwing ()

Fraai en goed geconserveerd ensemble van vier in spiegelbeeld opgebouwde neoclassicistische burgerhuizen. De gevelrij is gebouwd volgens een typeplan van investeerder en aannemer J. De Pooter, die tientallen gelijkaardige huizen bouwde op het Zuid. Hij diende voor de Amerikalei in de jaren 1880 en 1890 talrijke bouwaanvragen in. Daarvan zijn nog een aantal huizen bewaard: nummers 3, 7 en 21, nummers 103-113 en de rij op nummers 139-145 vertonen daarbij opvallende gelijkenissen, waardoor de laatste huizenrij aan De Pooter kan gelinkt worden. Vooreerst zijn er de doorlopende balkons met zware balustrades met versierde postamenten en metalen scheidingshekken; ook de segmentbogige vensters en de geblokte begane grond komen overal terug. De woningen op de hoek met de Jozef Liesstraat (nummer 137) zijn eveneens gebouwd door J. De Pooter, in een gelijkaardige stijl.

De woningen op nummers 139-145 zijn eind-19de-eeuwse burgerhuizen van drie bouwlagen en drie traveeën (nummer 145 twee traveeën) onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels op hoog souterrain met hardstenen parement. Begane grond met zwaar, geblokte parement, waarboven het doorlopende balkon op gekoppelde voluutconsoles. Rechthoekige benedenvensters, segmentbogige bovenvensters in geriemde omlijsting met sleutel; bovenvensters met balusterborstweringen. Schrijnwerk is deels bewaard: T-ramen en fraaie vleugeldeuren, op nummer 143 in interbellum vervangen door een metalen geajoureerde deur.


Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135154 (geraadpleegd op ).


Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing met kleine varianten van vier in spiegelbeeld gebouwde enkelhuizen van twee of drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak in neoclassicistische stijl van circa 1895-1900.

Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op hoog souterrain bekleed met arduin. Penanten van de begane grond behandeld als geblokte pilasters uitvloeiend in gekoppelde voluutconsoles onder het doorgetrokken bel-etagebalkon, laatstgenoemde met balustrade en neobarok versierde postamenten; metalen scheidingshek tussen de nummers 141-143 en 143-145. Doorlopende balusterborstweringen van de derde bouwlaag en beëindigend klassiek hoofdgestel op gekoppelde consoles. Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met sleutel.

Nummer 137. Aansluitend hoekhuis met de Jozef Liesstraat van 1897, met zeer gaaf bewaard stucwerk rond bovenvensters en kroonlijst en intact bewaarde houten winkelpui met neorenaissance versieringen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1897, Modern Archief 20.323, dossier 898.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135379 (geraadpleegd op ).