erfgoedobject

Burgerhuis met paardenstal

bouwkundig element
ID
212722
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212722

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig neoclassicistisch burgerhuis naar een bouwaanvraag van architect Alphonse Pauwels uit 1899 voor F. Wagemans. Achteraan het lange perceel, uitgevend op de Cuylitsstraat, wordt een paardenstal voorzien in neo-Vlaamserenaissance-stijl (Cuylitsstraat nummer 100).

De burgerwoning in de Amerikalei is een enkelhuis van vier bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. De neoclassicistische lijstgevel heeft een bepleisterd en geschilderd parement met verzorgde ornamentiek: imitatievoegen, twee balkons verbonden door Ionische zuilen, kroonlijst, rond fronton. Vervangen schrijnwerk. De paardenstal in de Cuylitsstraat is een lage rode baksteenbouw met speklagen van anderhalve bouwlaag en twee traveeën onder leien zadeldak. Fantasierijke neo-Vlaamserenaissance-ornamentiek: torenvormige uitwerking boven de brede poorttravee, oorspronkelijk met korfboogpoort waarboven de gekrulde ornamenten deels bewaard zijn. Getoogd en betralied venster, rechthoekige kleine bovenvensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 1807.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met paardenstal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212722 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.