Ensemble van vier burgerhuizen en winkels in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Op de hoek met de Broederminstraat bouwde aannemer Fréderic Masson in 1884 voor eigen rekening een ensemble van vier woningen met lijstgevels in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het gaat om drie winkelhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken, waarbij het hoekhuis Brederodestraat nummer 125 geflankeerd wordt door twee identieke winkelhuizen, Brederodestraat nummer 123 en Broederminstraat 15 (volledig verbouwd). Nummer 121 is een burgerwoning met een nog meer versierde bakstenen gevel. Deze woning wordt eigenlijk gespiegeld in de woning op Broederminstraat nummer 17, die Masson er in 1897 in aansluitende stijl liet optrekken.

Nummer 125 is een hoekwoning van drie + drie traveeën in neotraditionele stijl. Rode bakstenen lijstgevels afgeboord door houten kroonlijst op klossen; speklagen en natuursteen voor de omlijsting van de rechthoekige vensters; ijzeren borstweringen op de eerste verdieping. De begane grond was oorspronkelijk rijk versierd, met deuren en etalagevensters in rondboogopeningen, van elkaar gescheiden door geblokte pilasters.

Nummer 123 is een winkelhuis van twee traveeën met een rode bakstenen lijstgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl zie natuursteen voor speklagen, diamantkoppen, onderdorpels, verzorgd siermetselwerk voor overhoekse modillons en rondboogfries, smeedijzeren sierankers. De houten winkelpui werd vervangen. Het identieke winkelhuis in de Broederminstraat nummer 15 is door het nieuwe parement onherkenbaar veranderd.

Nummer 121 is een woning van twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain, met een sterk versierde neo-Vlaamserenaissance-gevel. Het jaartal "1884" in rolwerkcartouches bovenaan de gevel bevestigt de datering uit de bouwaanvraag. De zware versiering van de bovenverdiepingen is goed bewaard: gevelbreed balkon met wortelmotieven, gekoppelde vensteropeningen in zware, geblokte omlijsting met tussenzuilen of –pilasters, hoeknegblokken, zware modillons onder de houten kroonlijst. Het houten dakvenster onder gebroken fronton is niet op de geveltekening weergegeven.