Brutalistisch appartementsgebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 6, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brutalistisch appartementsgebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Appartementsgebouw in naoorlogs modernisme, opgetrokken in opdracht van Antoon Esch, naar een ontwerp van architect Paul Meekels uit 1967. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels in deze periode beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen. Het gebruik van glad bekist zichtbeton in uitzonderlijk lichte secties voor de gevelstructuur, verleent het gebouw een verfijnde brutalistische expressie. Hiermee toont Meekels zijn verwantschap met het latere werk van Léon Stynen, bij wie hij begin jaren 1950 stage liep. Door zijn compromisloos modernisme doorbrak het gebouw, waarvoor een burgerhuis van omstreeks 1900 werd gesloopt, ongecomplexeerd het tot dan homogene eclectische straatbeeld. De intrinsieke kwaliteit en de zorgvuldige inpassing binnen het bestaande gabariet, maken echter dat deze architectuur zich als een fris en eigentijds accent weet te handhaven in de gevelwand.

Het programma van het gebouw omvat vier identieke appartementen en een kleiner penthouse, met een garage van vijf staanplaatsen en privé-bergplaatsen op de begane grond. Het is opgetrokken op een rechthoekige, achteraan afgeschuinde plattegrond, met een betonskelet en baksteenvulling als structuur. De voorgevel manifesteert zich als een transparant vlies binnen een minimalistisch frame van glad beton, met een zowel plastische als grafische expressie. Deze sterke, haast immateriële compositie, die in eerste instantie lijkt ingegeven door de noordelijke oriëntatie, opent bovendien een onbelemmerd perspectief op de monumentale architectuur en het beboomde plantsoen van het tegenoverliggende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. De gevelbrede raampartijen zijn voorzien van schrijnwerk in tropisch hardhout, met een verzorgde asymmetrische indeling. Door het doortrekken van de vloerplaten en de balkkoppen tot buiten het vlak van de gevel, wordt de structuur van het gebouw geaffirmeerd als een horizontale stapeling van identieke modules. Een gesloten borstwering schermt de terugwijkende dakverdieping af.

De appartementen, verbonden door een centraal trappenhuis met lift, omvatten een ruime woonkamer met zit- en eethoek aan de straatzijde. Hierbij sluit de keuken aan, die met de badkamer de middenzone inneemt. Eén grote en twee kleine slaapkamers, afgezonderd door een nachthal, bevinden zich aan de zijde van de binnenplaats.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#50742.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2011

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.