Dokterswoning in art deco

Beschrijving

Dokterswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van dokter John Ceulemans, naar een ontwerp door architect Jean Alphonse Pots (inscriptie) uit 1928. Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat vier bouwlagen onder een plat dak.

De asymmetrische gevelopbouw, met een nadrukkelijk verticale geleding door getoogde lisenen, weerspiegelt de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur. De brede zijtravee loopt hoger op in een bekroning met postamenten, en wordt over de eerste twee bouwlagen geaccentueerd door een halfronde erker. De fijne ornamentatie in een geblokte of florale art deco, ondersteunt de hoofdlijnen van de gevelcompositie met typisch lijstwerk, bewerkte postamenten, sluitstenen en een spuwer, bloemenkorven op de borstweringen en vruchtenguirlandes als fries. Het gevernist houten schrijnwerk van de vensters, en het smeedijzer van de vleugeldeur, de balkon- en vensterleuningen en het voortuinhek zijn integraal bewaard.

De plattegrond volgt grosso modo de klassieke typologie van de burgerwoning, waarbij de smalle inkomtravee met hoofd- en diensttrap de circulatie verzekert. Volgens de bouwplannen wordt het gelijkvloers achtereenvolgens ingenomen door de wachtkamer van de dokterspraktijk, een biljartzaal en een zitkamer met overdekt terras aan de tuin. De praktijkruimte met een consulatie- en een heelkundig kabinet, deelt de eerste verdieping met de eetkamer en een veranda. De hogere verdiepingen omvatten telkens drie slaapkamers en een linnenkamer. Functionele ruimten als de keuken, de office, de badkamer en de wasplaats, bevinden zich boven elkaar in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#30903 en 1930#36323.