Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Gaston De Schrijver, naar een ontwerp door Walter Van Kuyck uit 1928. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de architect, die in de jaren 1920 zowel eigentijdse burgerhuizen in art deco ontwierp, als historiserende cottages in 'Old English'-stijl. Zijn belangrijkste realisatie uit deze periode is de monumentale Koloniale Hogeschool in de Middelheimlaan.
Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde. De compositie deelt de gevel op in een lage vlakke sokkel, en een sober geornamenteerde bovenbouw. Deze wordt geopend door rondboogdrielichten, binnen een omlijsting van kolossale pilasters en een klassiek hoofdgestel. De klemtoon ligt op de bel-etage, uitgewerkt als bow-window met een bekronend balkon. In het geveldecor vallen vooral het art-decolijstwerk op, de schelpconsole onder de bow-window, medaillonkapitelen en een fries met bloemmotief. Het houten schrijnwerk van de vensters en het smeedijzer van de korfboogdeur en -garagepoort zijn bewaard, het voortuinhek is op één segment na verdwenen.
De bouwplannen tonen een klassieke bel-etagewoning, uitgerust voor inwonend huispersoneel, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centrale traphal. De begane grond biedt ruimte aan de inkomhal, de garage, een ontbijtkamer en de keuken. Op de eerste verdieping bevindt het salon zich aan de straatzijde, en de eetkamer aan de tuinzijde van de hal. De ondiepe tweede verdieping omvat een grote slaapkamer, een badkamer en dressing, de mansarde een logeerkamer, een zolder en een meidenkamer. De diensttrap en office verzekeren de circulatie voor de bediening.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2011: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135994 (geraadpleegd op ).
Nummers 9, 27, 41, 45, 80, 84, 109, 135, 137, 139. Sobere natuurstenen lijstgevels met weinig uitgesproken decoratie verwijzend naar diverse stijlen: art deco (nummers 27, 43, 139 en 84), neo-Lodewijk XV (nummer 109) en neo-Lodewijk XVI (nummers 137, 80). Opvallend zijn de gevelbrede (overwegend gebogen) erkers op tweede bouwlaag met meestal bekronende ijzeren balkonleuning op derde bouwlaag. Diverse muuropeningen. Fraaie ijzeren deuren; nummers 9, 27 en 43 met garagepoorten op begane grond, nummer 135 naar ontwerp van R. Ceurvorst (inscriptie) met recentere rechthoekige garagepoort in kelderverdieping, nummer 84 naar ontwerp van F. De Mont (circa 1910). IJzeren afsluitingen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136088 (geraadpleegd op ).